Hartaanval beter voorspellen met nieuwe biomerker

0
1216

Twee onafhankelijke studies tonen aan dat de nieuwe biomerker van Pronota, CD146, een opvallend betere diagnose mogelijk maakt van acuut hartfalen bij patiënten in ademnood.

SONY DSC

De biomerker wordt gemeten in het bloed en voorziet de arts van unieke bijkomende informatie voor een betere behandeling van deze hartpatiënten.

Huidige diagnose voor acuut hartfalen is beperkt
Vandaag test men patiënten die kortademig zijn op de aanwezigheid van heel specifieke eiwitten (B-type natriuretische eiwitten: BNP or NT-proBNP). Deze eiwitten (=biomerkers) worden overal in de ziekenhuizen gebruikt maar er bleek ruimte voor verbetering. “Het opsporen van deze eiwitten is de standaard procedure om na te gaan of de kortademigheid van de patiënt gecorreleerd is met een mogelijk hartfalen. Artsen erkennen echter de beperkingen van deze biomerkers. Het inzetten van een nieuwe biomerker die de accuraatheid van de huidige diagnose verbetert, biedt een grote toegevoegde waarde,” laat Prof. J. Januzzi weten (Massachusetts General Hospital, Harvard Medical School).

Pronota, arts

Accuratere diagnose van hartfalen
Pronota ontdekte de biomerker CD146 in een objectieve proteomic analyse. Nu bevestigen twee onafhankelijke studies, bij meer dan 500 patiënten, het belang van deze biomerker in het opsporen van hartfalen. Prof. A. Mebazaa (INSERM, Paris, France), hoofdonderzoeker van de validatiestudies, is alvast heel enthousiast: “Het is fantastisch dat nieuwe biomerkers, met heel andere functies in vergelijking met de huidige biomerkers, ontdekt en gevalideerd worden. Het helpt ons niet alleen het onderliggende mechanisme van hartfalen beter in kaart te brengen maar het geeft artsen ook de mogelijkheid om heel accurate diagnoses te stellen en de patiënt beter te behandelen. De aanpak van Pronota is uniek en heeft zijn doeltreffendheid al meerdere malen bewezen.”

Lancering voorzien in 2014
“De resultaten van de eerste verificatie en karakterisatie van de biomerker CD146 waren al hoopgevend. Maar de recente onafhankelijke validatiestudies overtreffen onze verwachtingen en konden alleen gerealiseerd worden door de steun van ons uitgebreid netwerk van key opinion leaders uit de sector” laat Katleen Verleysen, CEO Pronota NV, weten. “We verwachten in 2014 deze biomerker op de markt te brengen. Dan kunnen artsen de nieuwe biomerker gebruiken voor een betere behandeling en zorg van hun patiënten.”

Meer informatie
http://www.pronota.com

 

DELEN
Vorig artikelDe ziekte of de vlieg bestrijden?
Volgend artikelNieuwe bloedvatvorming stimuleert kanker
Pronota NV, het hoogtechnologische biomerkerbedrijf, ontwikkelt een nieuwe generatie diagnostische producten. De geavanceerde technologieën van dit bedrijf identificeren duizenden specifieke eiwitten in bloed en andere biologische stalen. Dit zal toelaten om ziektes eerder op te sporen dan voorheen mogelijk was én om het onderscheid te bepalen tussen patiënten die wel of niet zullen reageren op bepaalde medicijnen. Pronota werd opgericht door het VIB en de Universiteit Gent en is gebaseerd op de innovatieve proteomics - technologie die het VIB-onderzoeksteam onder leiding van Joël Vandekerckhove ontwikkelde.

LAAT EEN REACTIE ACHTER