“10.000 stappen”-project gaat verder in 2012

0
1637

Het “10.000 stappen Vlaanderen”-project van de Vlaamse overheid wil alle Vlamingen aanzetten om op een eenvoudige manier meer te gaan bewegen. “10.000 stappen per dag” is daarbij de aanbeveling. Volgens een effectevaluatie hebben ongeveer 10% meer Vlamingen de “10.000 stappen norm” gehaald. Dat is 5% meer dan initieel vooropgesteld. Het project liep eigenlijk af in 2011, maar gezien de goede resultaten wordt het nu ook in 2012 verder gezet. De komende weken doet het stappenproject alvast zijn intrede in de VRT-programma’s “Thuis” en “Ook getest op mensen” en begint er een grootschalige actiemaand bij de ziekenfondsen en de apothekers.

Goede resultaten en groeipotentieel
Onderzoek wijst uit dat 10.000 stappen per dag zetten hetzelfde gezondheidsvoordeel heeft als elke dag een half uur extra bewegen. Dat kan zelfs in dagdagelijkse activiteiten zoals tuinieren. Het unieke aan het “10.000 stappenproject” is dus dat het er is voor iedereen, ook voor wie niet van sport houdt of voor wie te weinig tijd heeft.

De formule blijkt aan te slaan. Sinds de start van het project in 2009 hebben ongeveer 10% meer Vlamingen de “10.000 stappen norm” gehaald. En iets meer dan 1 op de 2 Vlaamse steden en gemeenten hebben al acties ondernomen. Uit een bevraging bij alle Vlaamse Logo’s, de locoregionale gezondheidsoverlegnetwerken voor het Vlaams preventief gezondheidsbeleid, blijkt ook dat het project nog heel wat groeipotentieel heeft. Om het project samen met de Logo’s te kunnen verderzetten in 2012, neemt het Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie en Ziektepreventie (VIGEZ) het nu over van de Universiteit Gent, die destijds het project ontwikkeld heeft. Het project zal in 2012 nadruk leggen op verankering bij en ondersteuning van de lokale besturen. Ook bedrijven worden een belangrijke doelgroep voor het project.

Op TV en in het echt
Het 10.000 stappen-project zet zich meteen sterk in de kijker. Op 16, 17 en 22 januari komt het aan bod in de reeks “Thuis”, later wordt het ook toegelicht in het programma “Ook getest op mensen”. Vandaag, 16 januari, start ook samen met de ziekenfondsen en de apothekers een actiemaand: tijdens die maand kan iedereen tegen een voordeelprijs een betrouwbare stappenteller aanschaffen.