De ziekte of de vlieg bestrijden?

0
1509

Vee in Burkina Faso, besmet met dierlijke trypanosomiase, krijgt de ziekte niet alleen via de tseetseevlieg maar ook via andere bloedzuigende insecten. De resultaten van een nieuwe studie aan het Instituut voor Tropische Geneeskunde en de Universiteit Gent wijzen erop dat campagnes gericht op de uitroeiing van tseetseevliegen alleen de vlieg doden en niet de ziekte. Dierlijke trypanosomiase is de dierenvariant van de slaapziekte die ook bij mensen voorkomt.

Het doctoraat van Adama Sow, een dierenarts en docent aan de École Inter-Etats des Science et Médecine Vétérinaire (EISMV) in Dakar (Senegal), toont aan dat directe of mechanische transmissie van dierlijke trypanosomiase door andere insecten dan de tseetseevlieg vaak voorkomt in het gebied rond de Mouhounrivier, in de regio van Bobo-Dioulasso. Het is voor het eerst dat er hiermee rekening wordt gehouden in een uitroeiingsprogramma in West-Afrika.

Het waargenomen hoge aandeel van het vee-infecterende Trypanosoma vivax (75% in het onderzochte gebied) is een alarmsignaal voor uitroeiingcampagnes. Sow slaagde erin de tseetseepopulatie te verkleinen door steriele mannetjes los te laten aan een vertakking van de Mouhounrivier. Deze steriele mannetjes concurreerden met wilde mannetjes voor vrouwelijke tseetseevliegen die maar één keer kunnen paren. Toch is bestrijding van andere bloedzuigende insecten aangeraden, want Trypanosoma vivax verspreidt zich in Latijns-Amerika en in delen van Ethiopië, zelfs als er geen tseetseevliegen zijn.

Trypanosomiase infecteert het bloed van de gastheer. Dat veroorzaakt koorts, verzwakking en een futloos gevoel, wat leidt tot gewichtsverlies en geheugenverlies. Bij sommige dieren is de ziekte fataal als ze niet behandeld wordt. De ziekte is een ernstige economische bedreiging in Afrika en vooral in Burkina Faso, waar de economie voornamelijk afhankelijk is van de agrarische sector. Ieder jaar sterft er ongeveer 3 miljoen vee aan trypanosomiase. De jaarlijkse geschatte verliezen door de ziekte lopen op tot 2 à 4 miljard euro.

In 2000 startten staatshoofden en regeringen van de Afrikaanse Unie de ‘Pan African Tsetse and Trypanosomiasis Eradication Campaign’ (PATTEC) om de plaag in Afrika te bestrijden. Sow deed zijn onderzoek in het kader van deze campagne.

Het ITG speelt een belangrijke rol in de strijd tegen slaapziekte bij dieren en mensen. Wetenschappers van het ITG bestuderen de mechanismen die de ziekte veroorzaakt, de stadiumbepaling en de opvolging van patiënten. Daarnaast ontwikkelen ze serologische en moleculaire testen en onderzoeken ze de interactie tussen trypanosomen, de vlieg en zijn symbionten, de genetische basis van de resistentie tegen geneesmiddelen

Promotors van de doctorale thesis: Prof. Jan Van Den Abbeele (ITM), prof. Pierre Dorny (ITM/UGent), dr. Vincent Delespaux (ITM)