In 2014 werd dankzij de hype ALS Ice Bucket Challenge wereldwijd meer dan €200 miljoen opgehaald voor onderzoek naar ALS. In België was de Ice Bucket Challenge goed voor € 310.000 dat integraal werd gebruikt voor Project MinE België.

ALS Liga laat met genoegen weten dat de onderzoeker van Project Mine België, Prof. Philip Van Damme mede 2 nieuwe genen (NEK1 & C21orf2) ontdekt heeft in ALS.

Beide wetenschappelijke doorbraken zijn gepubliceerd in het prestigieuze vakblad Nature Genetics van 25 juli 2016. Dit was niet mogelijk geweest zonder de Ice Bucket Challenge-donaties, alle giften uit sympathie en de steun van de Vlaamse regering.

Gen NEK1 in ALS

Een nieuw ALS-gen, het NEK1, is gepubliceerd in Nature Genetics. Mutaties in dit gen zijn verantwoordelijk voor een verhoogd risico op ALS. NEK1 varianten verhogen de gevoeligheid voor amyotrofische laterale sclerose.

Gen C21orf2 in ALS

In hetzelfde nummer van Nature Genetics werd een ander nieuw ALS gen met de naam C21orf2 gelinkt aan het risico op ALS. Genome-wide associatie analysen identificeren nieuwe risico varianten en de genetische architectuur van amyotrofische laterale sclerose.

Nature Genetics

– Onderzoek: Genome-wide association analyses identify new risk variants and the genetic architecture of amyotrophic lateral sclerosis