Europese Ziekteverzekeringskaart niet meer weg te denken

0
2880
Europese Ziekteverzekeringskaart België

In juni 2004 zag de Europese Ziekteverzekeringskaart (EZVK) het licht. Tien jaar later is dit document niet meer weg te denken bij Europese vakantiegangers. Vorig jaar hadden 3 miljoen Belgische toeristen een EZVK op zak tijdens hun reis.

In 2013 hadden bijna 200 miljoen Europeanen een Europese Ziekteverzekeringskaart in hun portefeuille zitten en ook bij de Belgen raakt dit document meer en meer ingeburgerd.

“In 2013 hadden meer dan 3 miljoen landgenoten een EZVK op zak, onder wie 861.000 leden van de Onafhankelijke Ziekenfondsen”, zegt Christian Horemans, expert Internationale Zaken bij de Landsbond van de Onafhankelijke Ziekenfondsen.

“De Onafhankelijke Ziekenfondsen hebben altijd geijverd voor het gebruik van de Europese Ziekteverzekeringskaart en die inspanningen werpen dus duidelijk hun vruchten af. Dankzij de EZVK moet de patiënt bij medische noodzakelijke verzorging in Europa enkel het remgeld betalen, de rest wordt rechtstreeks gefactureerd aan het Belgische ziekenfonds. Vooral bij ziekenhuisopnames scheelt dat een pak.”

Ook voor chronisch zieken
Sinds 2010 kunnen ook chronisch zieken gebruikmaken van de dekking van geneeskundige verzorging via de EZVK. “Een belangrijke evolutie in het licht van de vergrijzing en de stijging van de chronische aandoeningen”, aldus Horemans. “Vooral voor gepensioneerden die jaarlijks enkele maanden in een Zuid-Europees land verblijven en regelmatig verzorging nodig hebben of geneesmiddelen moeten kopen, is die uitbreiding van groot belang geweest.”

Problemen met ziekenhuizen
De afgelopen jaren zijn echter ook een aantal problemen ontstaan rond het gebruik van de EZVK. Zo zijn privéziekenhuizen niet verplicht om het document te aanvaarden, met veel frustraties bij de patiënt tot gevolg. “In dat geval neemt de patiënt best onmiddellijk contact op met de bijstandscentrale van het ziekenfonds. Het telefoonnummer staat op de achterkant van de EZVK”, verduidelijkt Horemans. Daarnaast weigerden in 2013 een aantal Spaanse publieke ziekenhuizen de EZVK bij buitenlandse toeristen. De Europese Commissie heeft toen opgetreden, want dergelijke praktijken zijn in strijd met de Europese regelgeving. Dichter bij huis waren er dan weer problemen met Belgische verzekerden die met hun EZVK geneesmiddelen gingen kopen in Nederlandse apotheken. De EZVK dekt echter geen vooraf geplande verzorging of aankopen.

“Ondanks bepaalde euvels heeft de EZVK de afgelopen 10 jaar toch haar waarde bewezen”, concludeert Horemans. “Vele Europese toeristen vertrekken met een gerust gemoed op vakantie dankzij dit document. Bovendien maakt de EZVK de meerwaarde van Europa ook wat concreter voor de burger.”