Gevarieerd seksleven, maar met problemen

0
2086

Onderzoek aan de Vrije Universiteit Brussel door de vakgroep huisartsen-geneeskunde heeft voor het eerst het seksuele gedrag en de seksuele problemen van homoseksuele mannen in kaart gebracht. Homoseksuele mannen in België hebben een divers en uitgebreid seksleven, maar vrijen niet altijd op een veilige manier. Daarnaast gaf bijna zestig procent van de deelnemers minstens één seksueel probleem aan. Met de GAy MEn Sex StudieS (GAMESSS) willen de onderzoekers de medische zorg voor deze mensen verbeteren.

Actief en gevarieerd
Belgische homoseksuele mannen hebben een zeer actief en gevarieerd seksleven. Ze hebben hun eerste seksuele ervaring met een man op de leeftijd van 19 jaar en meestal is hun partner dan vier jaar ouder. Ze beschikken over een groot pallet aan seksuele technieken om zichzelf en hun partner(s) te bevredigen. Met een gemiddelde van 49 minuten nemen ze de tijd om mekaar te bevredigen tijdens een vrijpartij. Niet alle homoseksuele mannen doen aan anale seks; sommigen hebben liever masturbatie of orale seks. Bijna 57% verklaarde een vaste relatie te hebben. Hoe ouder ze worden, hoe meer ze op zoek gaan naar seks buiten hun vaste relatie.

Promiscue
Van alle respondenten had 65% meer dan 50 seksuele partners en zelfs één op vier heeft met meer dan 100 verschillende mannen seks gehad. Ze zijn nogal promiscue en vrijen niet altijd op een veilige manier. Dit gedrag houdt natuurlijk grote risico’s in voor de verspreiding van seksueel overdraagbare aandoeningen.

Seksuele problemenen
Onder alle deelnemers gaf 59% aan minstens één seksueel probleem te hebben. Homoseksuele mannen, die geen vaste relatie hebben, rapporteerden meer seksuele problemen door een gebrek aan ervaring in het aangaan van seksuele relaties. Over het algemeen veroorzaakten stress en angst om een nieuwe seksuele partner te vinden problemen bij homomannen die geen vaste relatie hebben. Anderzijds maakt een seksueel probleem het ook moeilijk voor de man om een relatie met een andere man aan te gaan.

Premature ejaculatie
Jonge homoseksuele mannen rapporteerden meer last te hebben van premature ejaculatie en pijn tijdens of na anale seks. Dit is vooral te wijten aan angst en onervarenheid. Erectieproblemen werd weer meer gerapporteerd door oudere mannen. Lichamelijke oorzaken, zoals diabetes, cardiovasculaire ziekten, prostaatproblemen of het gebruik van medicatie liggen aan de basis van dit seksuele probleem. 10% gebruikte een PDE5-remmer om hun erectie te verbeteren.

Anale seks
Eén derde van onze totale onderzoekspopulatie had nooit ervaring met anale seks. Van de overige 1190 deelnemers, die anale seks hadden, rapporteerde 59% een zekere graad van anale pijn tijdens en na geslachtsgemeenschap. Homoseksuele mannen die vaker anale seks hadden, vermeldden minder problemen. Een goede voorbereiding van de anale sluitspier, het gebruik van glijmiddel en de communicatie tussen de sekspartners kunnen het probleem verminderen.

HIV besmette mannen
Onder de Belgische homoseksuele mannen die met HIV besmet zijn, had 56% erectieproblemen. Dit is het meest voorkomende probleem onder deze mannen. Dankzij nieuwe combinaties van geneesmiddelen zijn de levensverwachting en de levenskwaliteit van HIV+ patiënten verbeterd. De lichamelijke en psychologische impact van HIV en het gebruik van medicatie beïnvloeden het seksueel gedrag. Een aanzienlijke groep binnen de HIV-positieve populatie wordt geconfronteerd met één of meer seksuele problemen. Zij vereisen een aangepaste begeleiding en behandeling.

GAMESSS-onderzoek
De resultaten van dit GAMESSS-onderzoek tonen aan dat het seksueel gedrag en de seksuele problemen bij homoseksuele mannen een belangrijk onderwerp zijn voor de volksgezondheid. De wetenschappelijke publicatie is aan te vragen bij de Vrije Universiteit Brussel.