Jongeren verzorgen ouderen

De sympathieke jongeman houdt bewust rekening met de leeftijd van zijn bijzondere klant Mathilde en steekt graag een tandje bij.

0
1741

Het is een bijzondere dag voor de bewoners van woonzorgcentrum Maria Boodschap in Niel. Ze kunnen rekenen op een warm onthaal in het Technisch Atheneum Den Biezerd.

Intergenerationaliteit – Maria Boodschap en Technisch Atheneum Den Biezerd in Niel

Terwijl de mannen in de afdeling hout en bouw hun hart ophalen, worden de vrouwen in de watten gelegd door de leerlingen uit de 3de graad Haarzorg. Een verwenbeurt van haar en nagels brengt twee totaal verschillende leefwerelden dichter bij elkaar.

Na eerdere positieve ervaringen met bezoekjes van kleuters aan Maria Boodschap zijn de jongvolwassenen aan zet.

Een positieve beeldvorming is belangrijk maar voor de jongeren komt er nog meer bij kijken: een goeie verzorging van ouderen maakt deel uit van het lessenpakket.

Ook leerlingen van andere opleidingen worden ingeschakeld. Soms zit het in de details. Zo krijgen de ouderen een heerlijk maar toch verantwoord tussendoortje voorgeschoteld.

De interactie tussen beide generaties loopt gesmeerd. Jong en oud leren vandaag iets bij en zijn blij met elkaars gezelschap. Het initiatief kan dan ook op veel bijval rekenen.

De sympathieke jongeman houdt bewust rekening met de leeftijd van zijn bijzondere klant Mathilde en steekt graag een tandje bij.

Niets dan positieve geluiden dus. Wel bestaat het risico dat een woonzorgcentrum te ambitieus van start gaat en zo te veel vergt van zijn personeel en bewoners. Een stapsgewijze aanpak is dan ook de boodschap.

Interviews met: Marc Hellemans, technisch coördinator Den Biezerd; Myriam Bestevaar, animator wzc Maria Boodschap; Heike De Vindt, leerkracht haartooi Den Biezerd; Mathilde De Pauw, bewoner wzc Maria Boodschap; Muhammed Ocabag, leerling en Kimberly Stevelinck, leerling.

Een project binnen de campagne ‘Vroeger nadenken over later‘ van de Koning Boudewijnstichting.