Lab-op-chip voor de isolatie en detectie van tumorcellen in het bloed

0
1936

Het Leuvense spinoffbedrijf ICsense en imec werken aan kankerceldetectie. Samen ontwikkelen ze een lab-op-chip voor de isolatie en detectie van tumorcellen in het bloed. De nieuwe lab-op-chip is een essentiële stap op weg naar een snellere en kostenefficiënte diagnose van kanker. Het onderzoek gebeurt in het kader van het Europees Miracle project.

Wetenschap 24: Nanotechnologie, lab op een chip – Sabeth Verpoorte

“Ongeveer één man op drie en één vrouw op vier lopen het risico om kanker te krijgen voor hun 75ste verjaardag. Detectie van tumorcellen in het bloed is een veelbelovende methode om kanker in een vroeg stadium te ontdekken. Vandaag zijn zulke analyses arbeidsintensief, duur en tijdrovend. De nieuwe methode moet hier verandering in brengen. We willen naar een diagnose in enkele uren tijd zonder dat er bloed naar een labo gestuurd moet worden;” zegt ICsense CEO Bram De Muer.

De ontwikkeling van een volledige “lab-op-chip” (een miniatuur laboratorium zeg maar) is zeer multidisciplinair. In nauwe samenwerking met projectpartners werden individuele microfluïdische modules voor celisolatie, celtellingen, DNA-versterking en -detectie ontwikkeld. Op basis daarvan start nu de ontwikkeling van het volledig geautomatiseerd lab-on-chip-platform. ICsense ontwikkelt de hoogperformante geintegreerde circuits (chips) die gebruikt zullen worden om tumorcellen te detecteren en herkennen. Imec coördineert het geheel , fabriceert en evalueert de chips voor celsortering, versterking en celtellingen.

De kern van het systeem is een miniatuur “zeef” die de kankercellen opvangt in zijn poriën. Op die manier kan het aantal cellen geteld worden en kunnen de elektrische eigenschappen gemeten worden. Op basis daarvan kan het systeem tumorcellen herkennen. In een tweede stap, gebeurt de extractie van het zgn. mRNA en om de cellen verder te analyseren met elektrochemische sensoren.

De Muer bevestigt: “Volledige integratie van alle stappen vereist innovatief onderzoek. Voor de diverse verwerkingsstappen zijn een combinatie van de multidisciplinaire en unieke expertise van de verschillende projectpartners nodig, variërend van microfluidics tot interfacing, miniaturisatie- en integratievaardigheden. Het tumordetectiesysteem dat ontwikkeld wordt zal kleiner, sneller en goedkoper zijn dan de huidige methodes. Het kan een revolutie veroorzaken in kankerdiagnose.”

In het verleden werkte ICsense al mee aan andere innovatieve medische projecten zoals implanteerbare gehoorapparaten, hersenstimulatoren voor Parkinsonpatiënten, tinnitus, … en implanteerbare stimulatoren om epilepsie te voorkomen. “ICsense werkt voornamelijk aan chips op maat van de klant en draagt onderzoek en ontwikkeling hoog in het vaandel. Het feit dat de 4 oprichters van ICsense doctors in de micro-elektronica zijn, heeft daar zeker mee te maken”, aldus Bram.