Leuvense oncologen willen stroomversnelling in kankeronderzoek

0
2183
Wetenschapper, Microscoop

Kanker is een bijzonder complex probleem. Elke tumor is anders. We hebben een gepersonaliseerde, doelgerichte aanpak nodig. De onderzoekers aan het Departement Oncologie van de KU Leuven willen de strijd tegen kanker opvoeren.

Ze willen kankertherapieën ontwikkelen ‘op maat’. Maar hiervoor hebben ze meer geld nodig, de klassieke financieringsbronnen volstaan niet. Daarom hebben de oncologen zelf het ‘Fonds voor Innovatief Kankeronderzoek’ opgericht.

Professor Frédéric Amant is voorzitter van het fonds: “Ondanks de vooruitgang van de voorbije jaren, staan we nog te vaak machteloos. Dát is de realiteit. En daar mogen we ons niet bij neerleggen. Met het fonds willen we in de eerste plaats projecten financieren die de oncologische domeinen overstijgen en een reële doorbraak kunnen betekenen.”

Het ‘Tumor Xenograftproject’ is het eerste project waarvoor het fonds financiering zoekt. Het is een veelbelovende nieuwe onderzoekslijn die de afstand tussen het labo en de patiënt kleiner maakt.

Het Tumor Xenograftproject aan de KU Leuven

Kankertherapie op maat komt dichterbij
Het ‘Patient-Derived Tumor Xenograftmodel’ is een techniek die meer en betere informatie geeft over de tumor. Professor Frédéric Amant: “Met het ‘Tumor Xenograftmodel’ staan we heel dicht bij de mens. Door menselijk tumorweefsel in te planten in muizen, kunnen we een tumor onderzoeken en behandelen met dezelfde structuur en ontwikkeling als een tumor die groeit in een mens.”

De onderzoekers zoeken in de genetische en andere eigenschappen van de tumor ‘biomerkers’ die gelinkt kunnen worden aan therapieën die beloftevol zijn of hun succes reeds bewezen hebben. Deze therapieën worden uitgetest op de muizen die de tumoren dragen. Wanneer een geneesmiddel werkt bij een muis, is er een goede kans dat deze therapie ook zal aanslaan bij de patiënt. Als dat het geval is, kunnen nieuwe patiënten met een tumor met dezelfde biomerker snel en gericht geholpen worden.

De mogelijkheden van het ‘Tumor Xenograftmodel’ zijn veelbelovend en de onderzoekers willen zoveel mogelijk tumortypes onderzoeken. Met deze kennis kunnen ze therapieën ‘op maat’ ontwikkelen, therapieën die elke patiënt de beste kansen bieden en ook minder bijwerkingen hebben.

De samenwerking tussen de onderzoekers en artsen van KU Leuven en UZ Leuven is cruciaal. Ook UCL in Woluwe en az Groeninge in Kortrijk nemen deel aan het project. Internationale uitwisseling is belangrijk omdat sommige kankertypes zeer zeldzaam zijn. Zo ontstaat er een internationale ‘databank’ die voor elke oncoloog beschikbaar is.

Zonder vernieuwend onderzoek geen nieuwe therapieën. Met het fonds vragen de Leuvense onderzoekers het engagement van de farmaceutische en technologische sector, van de overheid en van het brede publiek.