Nieuwe behandeling artritis bij dieren

0
2623

Het bedrijf Anicur heeft vier innovatieve nutraceuticals ontwikkeld voor de behandeling van gewrichtsaandoeningen bij de volwassen hond, de pup van 8 weken tot 12 maanden, de kat, het paard en de pony.

Dierenarts Bart Wolfs, general manager bij Anicur: “Uit studies blijkt dat 60% van alle honden minstens één aangetast gewricht vertoont, en dat 90% van alle katten ouder dan 12 jaar aangetaste gewrichten vertoont. Bij paarden veroorzaken herhaalde microtraumata artritis door abnormale belasting van de gewrichten. De doelstelling is dat de dieren hun normale beweeglijkheid terugvinden.”

De gewrichten van uw huisdier
De prevalentie van heupdysplasie is in sommige hondenrassen 75%. Deze aandoening is beschreven bij meer dan 70 rassen. Bart Wolfs: “Kenmerkend zijn stijfheid, pijn en licht manken tot kreupelheid met weigeren trappen op te lopen of af te dalen en in de auto te springen.”

Heupdysplasie is een erfelijke, maar geen aangeboren aandoening. Een pup die heupdysplasie ontwikkelt, wordt met gezonde heupen geboren. Vroegtijdig behandelen is dus noodzakelijk. Bart Wolfs: “Pijn gepaard met pijnstoten kan al optreden vanaf de leeftijd van vijf maanden. Het ontstaan van artrose kan vroeg plaatsvinden. Bij sommige honden is artrose op de leeftijd van negen maanden al vergevorderd. Veel honden zullen spontaan een lichte tot spectaculaire verbetering vertonen na een pijnlijke periode, meestal tussen de leeftijd van acht en twaalf maanden. Daarna zal het manken opnieuw verschijnen door de ontwikkeling van artrose.”

Gewrichtsaandoeningen bij de kat kunnen op elke leeftijd voorkomen. Bart Wolfs: “De tekenen bij de kat zijn zeer subtiel en niet altijd even makkelijk te herkennen.”

Innoverende producten
De producten zijn wereldwijd de eerste aanvullende diervoeders met alle bouwstenen gebruiksklaar voor het behoud en herstel van het gewrichtskraakbeen.

Tijdens de reconvalescentieperiode moet collageen terug opgebouwd worden. Collageen is een structuureiwit. Het vormt een derde van de vaste stof in beenweefsel en de helft van het drooggewicht in kraakbeen. Collageen wordt uit aminozuren gesynthetiseerd in de cel. Bart Wolfs: “In de eiwitsynthese wordt de vorming van de juiste aminozuursequentie bepaald door de genetische code in het DNA. Alle aminozuren moeten tegelijk op de plaats van aanbouw aanwezig zijn. Is er een of ander aminozuur tekort, dan kan de eiwitsynthese niet doorgaan. De producten bevatten alle noodzakelijke aminozuren in functie van het te synthetiseren collageen. Daarbij moet voldoende energie beschikbaar zijn om de eiwitsynthese mogelijk te maken. L-carnitine zorgt ervoor dat de energiebenutting van het voeder verhoogd wordt.”

Voor een optimale gewrichtsfunctie zijn smering en schokdemping zeer belangrijk. Glucosamine, chondroïtinesulfaat en hyaluronzuur vervullen hier hun rol. Glucosamine is een bouwsteentje van de macromoleculen in het kraakbeen die zorgen voor schokdemping. Bart Wolfs: “De producten bevatten een overmaat aan glucosamine, zodat het gewricht er maximaal gebruik van kan maken. De macromoleculen chondroïtinesulfaat en hyaluronzuur zullen, eenmaal in het kraakbeen aangekomen, zorgen voor stevigheid, soepelheid en elasticiteit. Daarnaast verhoogt hyaluronzuur de viscositeit van het gewrichtsvocht.”

De producten pakken in geval van reumatoïde artritis het auto-immuunproces aan door toevoeging van collageen type II in lage dosis. Bart Wolfs: “Bij reumatoïde artritis herkent het immuunsysteem de lichaamseigen collageenvezels niet meer en breekt deze af. Door een kleine hoeveelheid toe te voegen, wordt het immuunsysteem geherprogrammeerd en stopt de degeneratie.”

Bovendien zorgen de producten voor een snelle en krachtige afname van de ontsteking, met verlichting van de pijn als gevolg. Daarvoor worden granaatappelextract en curcumine in het gelid gebracht. Dit zijn natuurlijke antioxidantia en ontstekingsremmers met langdurige werking.

Hyperpermeabiliteit van de darmwand laat de infiltratie van bepaalde antigenen en toxines toe. Bart Wolfs: “De combinatie met prebiotica voor een evenwichtige darmflora is uniek. Resistent tegen vertering in de dunne darm worden ze geleidelijk gefermenteerd door de microflora van de dikke darm, waarbij ze als een selectief substraat de groei van goedaardige bacteriën in de dikke darm stimuleren. Ze verbeteren de spijsvertering, zorgen voor vernieuwing van de dikke darmcellen en helpen acute of chronische ontstekingsprocessen verminderen.”

Humane variant
Momenteel bevinden de producten zich voor de mens in de onderzoeksfase en testen tonen aan dat verschillende biomarkers voor de maatstaven van kraakbeenaantasting en chronische ontsteking spectaculair dalen.