Nieuwe bloedvatvorming stimuleert kanker

0
3825

Nieuwe bloedvatvorming (angiogenese) stimuleert kanker en andere ziekten. Tot nog toe werden alleen maar anti-angiogenese medicijnen ontwikkeld tegen genetische moleculen, maar het succes van deze behandelingen wordt beperkt door resistentie en gebrekkige efficiëntie.

In het wetenschappelijk top tijdschrift Cell rapporteren Peter Carmeliet (Vlaams Instituut voor BiotechnologieKU Leuven) en zijn team dat ook suikerstofwisseling (een proces dat we glycolyse noemen) een essentiele rol speelt bij de vorming van nieuwe bloedvaten.

Deze resultaten leveren totaal vernieuwende inzichten op en bieden heel wat nieuwe therapeutische opportuniteiten voor de behandeling van ziekten tengevolge van overmatige bloedvatvorming.

Bloedvatvorming
Endotheelcellen (cellen die de bloedvaten bedekken) hebben energie nodig om nieuwe bloedvaten te vormen. Het was evenwel niet geweten hoe deze cellen hiervoor de nodige energie produceren, bovendien werd nooit overwogen om het energieproductieproces stil te leggen om angiogenese te blokkeren.

Katrien De Bock, Maria Georgiadou en Sandra Schoors onder leiding van Peter Carmeliet ontdekten dat glycolyse het belangrijkste mechanisme is voor endotheelcellen om energie te leveren om bloedvaten te vormen.

Peter Carmeliet en zijn team toonden aan dat bij het blokkeren van glycolyse endotheelcellen verlammen zodat ze geen bloedvaten meer kunnen vormen. Dit is de eerste evidentie dat uithongeren van endotheelcellen nieuwe therapeutische opportuniteiten biedt om excessieve bloedvatvorming in ziektes (zoals bv. kanker) te behandelen.

Peter Carmeliet: “Onze ontdekking opent een heel nieuw domein om angiogenese in ziektes af te remmen”.

Onderzoek
Anti-PLGF als kankertherapie
Bloedvaten en zenuwcellen groeien volgens hetzelfde patroon

Vragen
Iedereen kan met vragen over dit medisch onderzoek terecht op: patienteninfo@vib.be