Nieuwe hoop voor huidkankerpatiënten

0
1921

Gevorderd melanoom is een zeer agressieve huidkanker. Onderzoekers van het UZ Brussel en de VUB zijn er nu voor het eerst in geslaagd om patiënten met een gevorderd melanoom een betere kans op genezing te bieden door een lichaamseigen celtherapie te combineren met een immuunstimulerende antilichaamtherapie (ipilimumab).

Bij 38% van de patiënten werd een beduidende afname van de melanoma uitzaaiingen vastgesteld. De resultaten worden aan de internationale oncologiegemeenschap voorgesteld tijdens de ASCO-meeting in Chicago.

39 patiënten met een gevorderd melanoom werden binnen een klinische studie behandeld. Allemaal hadden ze al één of meerdere andere kankerbehandelingen gehad die faalden (zoals chemotherapie of BRAF-remmers). De onderzoekers combineerden in hun studie voor het eerst een lichaamseigen celtherapie met ipilimumab. Ze hoopten zo de resultaten te verbeteren in vergelijking met wat met elk van de twee behandelingen afzonderlijk kan bereikt worden.

De lichaamseigen celtherapie is een dendritische celtherapie die wordt bereid uit de eigen gezonde immuuncellen van de patiënt. Daarbij worden cellen afgenomen van de patiënt, vervolgens bewerkt in het labo van de VUB en nadien terug toegediend aan diezelfde patiënt. De kanker wordt dan bevochten door de eigen cellen van de patiënt.

Ipilimumab is een therapie ontwikkeld door een farmaceutisch bedrijf die sinds 2010 is door EMA geregistreerd werd voor de behandeling van gevorderd melanoom.

Bij 15 van de 39 patiënten (38%) werd een beduidende afname van de melanoma metastasen vastgesteld (meer frequent dan de verwachte 10% met een behandeling met enkel ipilimumab). Uitzonderlijk is de vaststelling dat bij 8 patiënten de ziekte volledig verdween en 6 van hen niet hervallen zijn na 7 tot 32 maanden opvolging. Bovendien werd bij 5 bijkomende patiënten zonder volledige verdwijning van hun metastasen een duurzame controle verworven over het ziekteproces die behouden blijft na langer dan 6 tot 28 maanden.

De nieuwe behandeling werd door de meeste patiënten goed verdragen. Bijna de helft van de patiënten moest wel tijdelijk met cortisone behandeld worden om ongewenste overreacties van het immuunsysteem te bedaren (meest frequente bijwerkingen waren ontstekingen van de huid, darm, lever en hypofyse).

Studie is hoop voor uitbehandelde patiënten
De studieresultaten zijn het eerste overtuigende signaal dat door het combineren van een lichaamseigen celtherapie en ipilimumab verbeterde behandelingen kunnen gevonden worden voor dodelijke kankers zoals het gevorderd melanoom. Het is hoopgevend dat voor een groter percentage van behandelde patiënten de ziekte langdurig volledig verdwijnt.

De onderzoekers, prof. dr. Bart Neyns en prof. dr. Kris Thielemans, toonden in eerder onderzoek al aan dat deze celformule op zichzelf in staat is bij sommige patiënten met een gevorderd melanoom de ziekte langdurig te verbeteren*.

Resultaten worden voorgesteld op belangrijkste kankercongres ter wereld
De veelbelovende studieresultaten van prof. Neyns en prof. Thielemans worden op de ASCO annual meeting (30 mei-3 juni, Chicago, Illinois) voorgesteld aan collega’s oncologen wereldwijd. ASCO wordt gezien als het belangrijkste congres voor kankeronderzoekers ter wereld.