Nieuwe piste voor combinatietherapie tegen huidkanker

0
1426

​Melanoom is een kwaadaardige vorm van huidkanker en is één van de meest agressieve tumortypes die bestaan. Behandeling is bijzonder moeilijk omdat melanomen meestal resistent zijn tegen de conventionele chemotherapeutica. Agnieszka Gembarska en Chris Marine (VIB/KU Leuven) hebben een nieuwe piste gevonden om deze aggressieve huidkankers te behandelen. Dit door interactie tussen het eiwit MDM4 en de tumorsuppressor p53 tegen te werken.

Hun onderzoek biedt een nieuwe invalshoek voor de ontwikkeling van medicatie en onderschrijft dat combinatietherapieën, onder andere met de recent ontwikkelde BRAF-inhibitoren, de belofte inhouden om de klinische respons op een behandeling verder te verbeteren. Dit onderzoek werd gepubliceerd in het gezaghebbende tijdschrift Nature Medicine en zal ongetwijfeld met interesse gevolgd worden door de pharmaceutische industrie.

Chris Marine: “Onze resultaten zijn op twee vlakken belangrijk. Vanuit wetenschappelijk oogpunt is het heel belangrijk dat we hebben kunnen bewijzen dat p53 een sleutelrol speelt in de vorming van melanomen. Maar dit onderzoek biedt ook perspectieven om de bestaande behandelingsstrategieën voor melanomen te optimaliseren. De huidige behandeling met BRAF-inhibitoren heeft positieve effecten bij zowat 80% van de patiënten, maar velen hervallen na een paar maandern. Wij hebben misschien een manier ontdekt om dit herval te voorkomen”.

p53, MDM4 en de vorming van kanker
Chris Marine en zijn team hebben veel ervaring in het onderzoek naar het tumorsuppressoreiwit p53. Tumorsuppressoren zijn eiwitten in het lichaam die de vorming van kanker tegenwerken. Mutaties in het p53-gen leiden tot diverse kankertypes. Maar bij melanomen vindt men zelden of nooit mutaties in p53. Men vermoedde dan ook dat melanomen een alternatieve manier hebben gevonden om de werking van p53 te omzeilen.

Het eiwit MDM4 heeft een negatieve invloed op de werking van p53, en is al jarenlang de wetenschappelijke focus van de VIB-onderzoekers. Agnieszka Gembarska en Chris Marine hebben nu aangetoond dat melanomen veel meer van het eiwit MDM4 bevatten dan gewone cellen. De onderzoekers verhinderden de interactie tussen MDM4 en p53 in melanomacellen, en konden zo de werking van p53 herstellen.

Chris Marine: “Het herstel van de p53-activiteit in de melanomacellen maakte deze cellen meer vatbaar voor de chemotherapie en de BRAF-inhibitoren. Met ons onderzoek hebben we MDM4 kunnen identificeren als een zeer beloftevol doelwit om melanomen te behandelen, als deel van een combinatietherapie. Maar voor het zover is, moeten we nog een lange weg afleggen”.