Ooglaserchirurgie voortaan vrijwel contactloos

0
2388

De Belgian Eye Laser Society (BELS) introduceert als eerste centrum in de Benelux, de “SMILE”-techniek. Deze techniek is de laatste stap van Carl Zeiss Meditec, waarbij een volledig computergestuurde oogchirurgische ingreep wordt uitgevoerd met de Visumax Femtosecond Laser.

Het is dan ook veruit de minst invasieve en meest snelle behandeling van oogaandoeningen die op dit moment beschikbaar is.

De behandeling van bijziendheid en astigmatisme kent al een lange historiek. Eerst waren er de bekende “krasjes”. Met een ultrascherp mesje werden insnedes in het hoornvlies gemaakt die ervoor zorgden dat de scherpstelling van het oog wijzigde en de afwijking +/- werd gecorrigeerd. Nadien kwamen de eerste laserbehandelingen. De “PRK” of “Excimer” was de première. Zonder flapje, doch met veel pijn en een trage genezing. Toen kwam de “LASIK”: de ingreep gebeurde voor het eerst met een flapje. Er was geen pijn én een snelle genezing, maar de ingreep gebeurde nog steeds mechanisch en met een mesje. De volgende stap was de “FEMTOLASIK”. Deze ingreep gebeurde al volledig computergestuurd en met de laser. Nog steeds met een flapje, zonder pijn én met een snelle genezing.

Dr. Frank Goes Jr aan het toestel in het BELS Lasercentrum in Berchem-Antwerpen.

Nu is er uiteindelijk dus de “SMILE”-techniek. “SMILE” staat voor “Small Incision Lenticular Extraction”. Bij “SMILE” wordt eerst een lenticule in het intacte hoornvlies voorbereid met de Visumax Femtosecond Laser van Carl Zeiss Visumax. Dit is reeds de eigenlijke behandeling. Het ultradunne lensje dat zo wordt gecreëerd, komt overeen met de brilafwijking. De lenticule wordt vervolgens doorheen een kleine opening verwijderd. Na het terugspoelen is de behandeling afgelopen.

Alles gebeurt in een gesloten systeem, in een ultrasnelle en bijna “no touch” techniek, zonder contact met de omgeving. Het grote voordeel van “SMILE” tegenover de vroegere behandelingen ligt in het feit dat de behandeling plaatsvindt zonder flapje. Er is dus absoluut geen risico op verschuiven van de flap of op plooitjes in de flap. Er is ook veel minder kans op droge ogen. De opening die nodig is om de lenticule te verwijderen is kleiner dan bij vroegere en oudere procedures, waardoor de structuur van het hoornvlies meer intact blijft. Het contactglas waar doorheen de laserspot valt, past zich ook aan aan de kromming van het hoornvlies. Hierdoor is de behandeling volledig pijnloos. De recuperatie is snel en probleemloos.

Tot op heden wordt de techniek enkel gebruikt bij bijziendheid of astigmatisme. Studies om deze techniek ook voor verziendheid aan te wenden zijn echter lopende.