Prei beschermt tegen hart- en vaatziekten

0
1677

Prei is een typisch Vlaamse groente waar de Vlamingen trots op mogen zijn. Nu meer dan ooit, want uit recent onderzoek is gebleken dat prei heel wat bioactieve componenten bevat die ons beschermen tegen hart- en vaatziekten en andere aandoeningen.

058 - Prei/leeks

De studie werd uitgevoerd aan het Instituut voor Landbouw- en Visserij Onderzoek (ILVO) in Melle door onderzoekers Nathalie Bernaert (doctoraatsstudente UGent) en Lien Goetghebeur (masterstudente Hogent). Zij stelden vast dat prei heel wat actieve stoffen bevat. De groep componenten omvat o.a. zwavelverbindingen, polyfenolen en antioxidanten. Antioxidanten zijn gekend voor het vertragen van het verouderingsproces. Uit eerder onderzoek, op bijvoorbeeld broccoli en tomaten, is gebleken dat deze componenten bevorderend zijn voor de gezondheid. Zo beschermen ze tegen hart –en vaatziekten, kanker en andere aandoeningen.

“Met deze studie willen we het imago van prei als saaie groente verbeteren.” Lien Goetghebeur (Masterstudente Hogent).

Preikroketten
De zwavelverbindingen komen vooral voor in het witte gedeelte van de groente. Het zijn die verbindingen die ervoor zorgen dat je ogen gaan tranen bij het versnijden van ui, maar dus ook, in mindere mate, bij prei. Polyfenolen en antioxidanten zijn aanwezig in een breed gamma aan fruit en groenten, maar ook in rode wijn. In prei zijn ze vooral terug te vinden in de groene bladeren. Jammer genoeg belanden die bladeren vaak in de vuilnisbak bij de consument of worden ze enkel gebruikt in de soep. In het onderzoek werd dan ook, met succes, gezocht naar nieuwe manieren om het groen van de prei te verwerken in voedingsmiddelen. Zo denken de onderzoekers aan het ontwikkelen van preikroketten waarin het bladgroen van de prei kan worden verwerkt.

Oogsten in september
Niet alleen werd vastgesteld dat prei veel bioactieve componenten bevat, er werd ook gekeken naar het optimale oogsttijdstip. Voor de grootste hoeveelheid zwavelverbindingen oogst je het best in september. November is de minst goede maand om prei te oogsten. Dan gebruikt de plant deze zwavelverbindingen om zichzelf te beschermen tegen invloeden van buitenaf, zoals de dalende temperaturen die de groente kunnen aantasten.

Prei bewaren en klaarmaken
In de studie worden verder de effecten van enkele droogtechnieken op de bioactieve componenten in prei vergeleken. Daarin kwam duidelijk naar voor dat vriesdrogen een goede techniek is voor het behoud aan zwavelverbindingen, terwijl luchtdrogen het dan weer goed doet voor het gehalte aan polyfenolen en antioxidanten. Blancheren vormt echter de beste bewaartechniek volgens de onderzoekers. Bij deze techniek krijg je immers het kleinste verlies aan antioxidanten. Om je prei gaar te maken, blijkt stomen een goede bereidingsmethode. De groente is snel gaar en er zijn minder verliezen aan antioxidantcapaciteit.

Eet gerust meer prei
Prei heeft heel wat meer in zijn mars dan eerst gedacht. Vanwege zijn bioactieve componenten mag de prei gerust meer gegeten worden, zowel de groene bladeren als de witte schacht. Bovendien groeit prei ideaal bij ons klimaat en is de groente heel het jaar door beschikbaar. Daardoor kan prei aan een scherpe prijs aangeboden worden in de winkel, wat dan weer goed is in tijden van economische crisis. Prijs jezelf dus gelukkig!

Lien Goetghebeur doet mee aan de Vlaamse Scriptieprijs en maakt kans op 2.500 euro. Ding ook mee naar de Vlaamse Scriptieprijs! Schrijf je voor 7 oktober 2012 in via www.scriptieprijs.be