Scriptie vzw roept studenten op om kennis te delen

0
1406

Er werden dit jaar ruim 35.000 scripties geschreven aan de Vlaamse universiteiten en hogescholen. Al deze nieuwe kennis dreigt verloren te gaan onder een dikke laag stof. Eenmaal beoordeeld verdwijnen deze werken vaak in de kast. Scriptie vzw roept de studenten op om hun kennis te delen door deel te nemen aan de Vlaamse Scriptieprijs. Nog tot 7 oktober 2012 kunnen studenten zich inschrijven voor de wedstrijd die hun scriptie een tweede leven na de deadline bezorgt.


“In mijn tijd was het onmogelijk dat er in de pers een artikel over een scriptie verscheen. Dat werd niet au sérieux genomen.” Aan het woord is Herman Van Molle. De Canvascrack-presentator studeerde in 1979 af als licentiaat in de Germaanse filologie aan de KU Leuven. Sindsdien is er veel veranderd. In 2002 werd de Vlaamse Scriptieprijs in het leven geroepen, inmiddels is het de belangrijkste scriptieprijs in Vlaanderen. Met deze wedstrijd wil Scriptie vzw de aandacht van de media vestigen op het eindwerk van studenten om het zo bekend te maken bij het grote publiek.

Nog tot 7 oktober 2012 kunnen studenten hun bachelor- of masterscriptie indienen voor de Vlaamse Scriptieprijs. De wedstrijd staat open voor eindwerken uit alle wetenschapsdomeinen. De winnaar wordt beloond met een mooie geldsom van 2.500€. Naast het prijzengeld maken de deelnemers kans op heel wat media-aandacht. De scriptie die hen een jaar of langer aan hun bureau kluisterde, krijgt bij inschrijving automatisch een plaats in de gratis raadpleegbare online scriptiebank. Met meer dan 1.500 scripties vormt de databank een belangrijke bron van wetenschappelijke informatie.

Naast de overkoepelende Vlaamse Scriptieprijs kunnen studenten ook meedingen naar de Agoriaprijs, de Eosprijs en de Klasseprijs. Wie een scriptie rond technologie & innovatie, exacte wetenschappen of onderwijskunde en didactiek schreef, maakt respectievelijk kans op 500 euro, een iPad of een citytrip.

De winnaar van de prestigieuze prijs wordt bekendgemaakt tijdens de plechtige prijsuitreiking op dinsdag 18 december 2012 in het Stadhuis van Gent. De populaire Britse wetenschapsjournalist Martin Robbins (The Guardian) komt er spreken over het belang van wetenschap in de maatschappij.