Spot op de effectiviteit van hulpverlening

0
6732

Hoe moet de gemeenschap van humanitaire en ontwikkelingsorganisaties strategisch gebruik maken van steun in deze moeilijke economische tijden? Wat zijn de recentste benaderingen en slimme investeringen die levens helpen redden en weerstand helpen opbouwen? Dit zijn centrale vragen tot discussie en debat tijdens het tweede AidEx Exhibition and Conference die op 24 en 25 oktober 2012 plaatsvindt in Brussel.

Onder het beschermheerschap van Kristalina Georgieva, Europees Commissaris voor Internationale Samenwerking, Humanitaire Hulp en Crisisbestrijding, brengt AidEx 2012 humanitaire hulp en ontwikkelingsagentschappen, organisaties en leveranciers van over de hele wereld samen om huidige methodes en benaderginen te verbeteren op een manier die levens helpt redden en weerstand helpt opbouwen.

AidEx is uitgegroeid tot toonaangevend evenement voor ontwikkelingshulpprofessionelen in Europa en wordt gesteund door de grote spelers in de humanitaire hulp, zoals de UN Refugee Agency (UNHCR), Artsen Zonder Grenzen, het directoraat-generaal Humanitaire Hulp en Civiele Bescherming (ECHO) van de EU, het UN World Food Program (WFP), Internationale Federatie van het Rode Kruis, UNICEF, Oxfam, Islamic Relief Worldwide en World Vision International.

Meer dan 2000 hulpverleningsexperten van over de hele wereld worden verwacht op de conferentie, die dit jaar de titel “The changing face of aid” heeft, naast 200 leveranciers van verlichtingsproducten en –diensten die alle gebieden uit de sector vertegenwoordigen.

“Sommige innovaties die onze partners zullen tentoonstellen op AidEx 2012 leveren geweldige voordelen aan gemeenschappen en doen dit tegen een lage kostprijs. Ondanks de brede steun van het publiek voor ontwikkelingshulp, groeit de bezorgdheid over de doeltreffendheid van ontwikkelingshulp. Hierbij kunnen slimme technologie en innovatie een belangrijke rol spelen,” zegt Nicholas Rutherford, AidEx Event Director.

Het evenement biedt de mogelijkheid om de grootste donoren face-to-face to ontmoeten en om meer te weten te komen over de regels van cruciale financiering. Hiervoor zijn afgevaardigden uitgenodigd om langs te gaan bij het Aid Donor Advice Clinic om vertegenwoordigers van een aantal nationale hulporganisaties te ontmoeten, zoals het Duitse Agentschap voor Internationale Samenwerking (GIZ), het Zweedse International Development Cooperation Agency (SIDA), het Belgian Development Bureau (B-Fast), het directoraat-generaal Humanitaire Hulp en Civiele Bescherming (ECHO) van de EU en het directoraat voor ontwikkelingssamenwerking van Luxemburg.

Onder de naam Developing Supplier World Zone, werden 25 unieke Sub-Sahara en Zuid-Oost Aziatische leveranciers uitgenodigd om te demonstreren hoe hun locale uitrusting en diensten hun regio’s meer ‘ramp veilig’ maken. Dit betekent dat zij in staat zijn om op hun eigen rampen te reageren zonder een te grote afhankelijkheid van hulp en geimporteerde goederen. “Afrikaanse leveranciers kunnen een concurrentievoordeel behalen door zichzelf actief te profileren als het best geplaatst om de einddoelen van een organisatie te helpen bereiken, dankzij hun geografische locatie en betrokkenheid bij de gemeenschap,” redeneert Nicholas Rutherford.

Bovendien zal de Aid Innovation Challenge het nieuwste aanbod van zowel jonge onafhankelijke designers als fabrikanten van noodhulpproducten demonstreren. AidEx reikt ook opnieuw het Humanitarian Hero of the Year Award uit. Deze award heeft tot doel bijzondere individuen uit elke sector van de humanitaire en ontwikkelingshulp te erkennen.

De eerste AidEx vond plaats in 2011 in Brussel en bracht bijna 1,800 hulpverleningsexperten van over de hele wereld samen. Bovendien namen meer dan 200 leveranciers uit een groot aantal sectoren deel aan het evenement.

Deelnemen aan AidEx is gratis. Om een toegangsbadge tot het evenement te krijgen, registreer u op http://www.aid-expo.com/en/visitor-zone/registration.aspx

Voor meer informatie over het evenement, bezoek http://www.aid-expo.com/