Verfijnde test spoort eierstokkanker zeer nauwkeurig op

0
7687
eierstokkanker

Een cyste op de eierstokken kan zowel goed- als kwaadaardig zijn. De gevolgen van beide diagnoses liggen mijlenver uit elkaar. Een correcte diagnose is dan ook van zeer groot belang voor het welzijn en de overlevingskansen van de patiënt.

Professor Dirk Timmerman, professor Ben Van Calster en wetenschappers van Imperial College London verfijnden de test die het verdict velt. Zo kunnen alle patiënten nu een accurate diagnose krijgen, waar vroeger 20 tot 25% niet kon geholpen worden.

Eierstokkanker

Vrouwen die een goedaardige cyste op de eierstokken ontwikkelen moeten vaak niet geopereerd worden of kunnen na een kleine kijkoperatie dezelfde dag al weer naar huis. Patiënten die een kwaadaardige tumor ontwikkelen staat een meer ingrijpende operatie te wachten, waarbij een grotere incisie wordt gemaakt om de tumor te kunnen verwijderen. De operatietijd is aanzienlijk langer en de kans op complicaties veel groter. Om hun overlevingskans te verhogen worden zij best ook zo snel mogelijk doorverwezen naar een gynaecologisch oncoloog. Een snelle en correcte inschatting van de aard van de tumor is dus van groot belang.

Professor Timmerman licht de resultaten van zijn onderzoek toe.

De inschatting van de aard van de tumor gebeurt in de praktijk met de populaire ‘simple rules’-test. Tot voor kort konden 20 – 25 % van de patiënten niet geholpen worden met deze test. Voor hen gaf de test eenvoudig weg geen uitsluitsel.

Professor Dirk Timmerman en zijn team konden deze test verfijnen waardoor vanaf nu elke patiënt een betrouwbare diagnose krijgt. De nieuwe test geeft zelfs precies aan hoe groot de kans is dat het gezwel goed- of kwaadaardig is.

Professor Timmerman en het International Ovarian Tumor Analysis-team gingen daarvoor aan de slag met gegevens van 5000 patiënten uit 22 verschillende landen. De gegevens werden voornamelijk verkregen door een echografie van de eierstokken. Daarmee kunnen artsen onder andere zien hoeveel vast weefsel in de cyste aanwezig is of hoeveel bloed er in de tumor stroomt. Op basis van deze gegevens kon professor Timmerman vaststellen welke combinaties van eigenschappen aantonen dat de cyste goed- of kwaadaardig is.

De verfijnde test is onmiddellijk toepasbaar in de medische praktijk.