Tijdelijke tatoeages soms levenslang zichtbaar

Naar aanleiding van een recent geval waarschuwt de FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de voedselketen en Leefmilieu voor ernstige allergische reacties veroorzaakt door tijdelijke tatoeages. Tijdelijke tatoeages zijn erg populair bij jongeren en worden tijdens de zomermaanden op stranden, evenementen en festivals aangeboden door rondtrekkende artiesten. Ook in de grote toeristische centra in het buitenland behoren ze vaak tot het vaste aanbod voor de vakantiegangers.

Deze “tijdelijke” tatoeages zijn niet zonder gevaar omdat de gebruikte producten mogelijk parafenyleendiamine (PPD) bevatten. PPD doet de tekening sneller drogen en maakt ze donkerder. PPD is echter verboden in producten die men rechtstreeks op de huid aanbrengt en kan zeer ernstige allergische reacties veroorzaken. PPD wordt gebruikt in haarkleurmiddelen, textielkleurstoffen en rubber- en kunststofproducten. De Dienst Cosmetica van de FOD Volksgezondheid legde vorige week aan de Belgische kust nog beslag op tatoeageproducten die PPD bevatten.

Bij henna tatoeages of tekeningen op de huid met zuivere henna komen allergische reacties zelden voor en deze leveren dus geen risico’s voor de consument. Een tatoeage met henna heeft echter verschillende uren nodig om de huid te kleuren en de tekening kleurt oranje tot kastanjebruinrood uit. Wanneer PPD wordt toegevoegd aan de hennapasta, ziet de tekening er zwarter uit en verschijnt ze sneller, maar de kans op allergie is dan zeer groot.

Dermatologen in België en in het buitenland noteren de afgelopen jaren een groeiend aantal ernstige allergische reacties veroorzaakt door PPD. De allergische reacties verschijnen meestal 2 tot 3 dagen na het aanbrengen van de tijdelijke tatoeage en gaan van jeuk, roodheid en puistjes tot blaren en erosie van de huid. Blijvende abnormale verkleuring van de huid en littekens kunnen het gevolg zijn zodat de “tijdelijke” tekening levenslang zichtbaar blijft op het lichaam. Bovendien kan een allergie aan PPD tot overgevoeligheid aan bepaalde kleding, schoenen, kunststofproducten en zelfs geneesmiddelen leiden.

Daarom raad FOD Volksgezondheid aan om enkel tijdelijke tatoeages te laten zetten wanneer men zeker weet dat het gebruikte product veilig is en geen PPD bevat. Wie een tijdelijke tatoeage wenst, vraagt best vooraf om de verpakking en ingrediëntenlijst van het gebruikte product te bekijken om na te gaan of het product wel geschikt is voor het aanbrengen van tijdelijke tatoeages.