Verbeterde diagnostische test om kanker op te sporen

0
1442

Diether Lambrechts (VIB/KU Leuven) en het biotechbedrijf Biocartis werken samen aan een nieuwe diagnostische test voor bepaalde vormen van kanker. De VIB-onderzoeksgroep heeft een nieuwe set merkers (herkenningspunten in het DNA) geïdentificeerd die aangeven of een kanker MMR-deficiënt is of niet. Belangrijke info, omdat MMR-deficiënte darmkanker een specifieke behandeling vereist die verschilt van de standaard behandeling en in sommige gevallen ook aangeeft of de kanker familiaal overgeërfd wordt.

Biocartis, het biotechbedrijf voor moleculaire diagnostiek dat diagnostische platformen en bijhorende testen ontwikkelt, zal de resultaten van de Leuvense onderzoekers gebruiken om een nieuwe assay te ontwikkelen. Een dergelijke test zal vooral bruikbaar zijn om MMR-deficiënte darmkanker op te sporen maar ook andere vormen van MMR-deficiente kanker, zoals eierstok-, baarmoeder- en maagkanker, en zelfs leukemie.

Diether Lambrechts (VIB/KU Leuven): “Ik geloof echt dat deze samenwerking met Biocartis ons in staat zal stellen om onze inzichten verder uit te werken en als diagnostische test bechikbaar maken voor oncologen. Daardoor zullen ze echt iets betekenen voor patiënten. Dit is uiteraard de ultieme droom van elke kankeronderzoeker.”

Geert Maertens (CSO Biocartis): “We zijn zeer verheugd met deze samenwerking. Het illustreert perfect hoe nieuwe biomerkers uit top wetenschappelijke centra, zoals het laboratorium van Dr. Lambrechts, gevaloriseerd kunnen worden om een efficiëntere diagnose mogelijk te maken. Het is een belangrijk model voor gelijkaardige projecten in Vlaanderen en wereldwijd, waarbij Biocartis diagnostische testen, op basis van nieuwe, waardevolle merkers beschikbaar wil maken. Het zal ons in staat stellen een unieke diagnostische kankertest te ontwikkelen die snel en heel accuraat geanalyseerd kan worden op het Biocartis IdyllaTM platform zodat artsen en patienten hiervan kunnen profiteren.”

Een andere aanpak bij MMR-deficiënte tumoren
Kankercellen ontstaan door een opeenstapeling van wijzigingen in het DNA (mutaties) van gezonde cellen. Om het aantal mutaties tot een minimum te beperken, beschikken cellen over ‘mismatch repair’-mechanismen (MMR) die nieuwe mutaties ongedaan maken. In sommige cellen zijn deze MMR-mechanismen uitgeschakeld, waardoor de kans op kanker vergroot. Men spreekt dan van MMR-deficiënte kanker. MMR-deficiënte darmtumoren gedragen zich anders dan de meeste andere darmtumoren. Zo zijn ze resistent tegen de traditionele vorm van chemotherapie en is MMR-deficiëntie ook een goede indicatie voor mogelijke overerfbaarheid van de kanker. Ook niet-overgeërfde vormen van darmkanker zijn soms MMR-deficiënt, maar familiale darmkankers zijn het bijna altijd. Het is uiteraard belangrijk om familiale vormen van darmkanker op te sporen, omdat men door een intensieve opvolging van die families – waar nodig – preventief poliepen kan verwijderen om zo het risico op darmkanker tot een minimum te beperken.

Niewe inzichten helpen om MMR-deficiëntie gerichter op te sporen
Typisch voor MMR-deficiënte tumoren is het voorkomen van zogenaamde MicroSatelliet-Instabiliteit (MSI), dat via speciale herkenningspunten in het DNA (merkers) opgespoord kan worden. De onderzoeksgroep van Diether Lambrechts heeft een volledig nieuwe set MSI-merkers geïdentificeerd die aangeven of een kankercel MMR-deficiënt is of niet. Voor dit onderzoek hebben ze het volledige genoom van MMR-deficiënte darmkanker en baarmoederkanker gescreend.

Diether Lambrechts (VIB/KU Leuven): “De huidige test om MMR-deficiëntie op te sporen werd vele jaren geleden gemaakt met verouderde technologie, toen onze kennis over het menselijk DNA nog veel beperkter was dan nu. Vandaag zien we dat deze test enkele irrelevante merkers bevat, en kunnen we ook bepalen welke merkers er wel geschikt zijn. Onze huidige kennis moet dus toelaten een veel gevoeligere test te ontwikkelen.”

Diagnostische test ontwikkelen
Deze MSI-merkers vormen de ideale basis om een test te ontwikkelen die aangeeft of patiënten MMR-deficiënte kanker hebben of niet. Het biotechbedrijf Biocartis is gespecialiseerd in de ontwikkeling van een brede waaier aan testen voor verschillende diagnostische domeinen, met oncologie als belangrijkste focus. Hun innovatief en hoogwaardig diagnostisch platform IdyllaTM maakt een eenvoudige en accurate analyse mogelijk. Biocartis zal de nieuwe set MSI-merkers gebruiken voor de ontwikkeling van een nieuwe diagnostische kankertest. Dit is een belangrijke stap voor de optimalisatie van de behandeling van darmkanker en eventuele andere kankertypes waar MMR-deficiëntie een rol speelt zoals bvb baarmoederkanker en maagkanker. Deze test zal technisch gezien makkelijker uit te voeren zijn en daarenboven ook efficiënter zijn dan de bestaande testen. Het moet ons in staat stellen patiënten op te pikken die nu tussen de mazen van het net glippen.

Vragen
Omdat dit onderzoek veel vragen kan oproepen, willen we u vragen te verwijzen naar het e-mailadres dat VIB hiervoor ter beschikking stelt. Iedereen kan met vragen over dit medisch onderzoek terecht op patienteninfo@vib.be.

Vorig artikelJongeren verzorgen ouderen
Volgend artikelNieuw licht op de bestrijding van kanker
Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB) is een non-profit onderzoeksinstituut in de levenswetenschappen. 1200 wetenschappers verrichten strategisch basisonderzoek naar de moleculaire basis van het menselijk lichaam, planten en micro-organismen. Via een partnerschap met vier Vlaamse universiteiten – UGent, K.U.Leuven, Universiteit Antwerpen en Vrije Universiteit Brussel – en een stevig investeringsprogramma bundelt VIB de krachten van 72 onderzoeksgroepen in één instituut. Hun onderzoek leidt tot een betere kennis van het leven. Met zijn technologietransfer streeft VIB ernaar om onderzoeksresultaten te vertalen in nieuwe economische activiteit en in producten ten dienste van de consument en de patiënt. VIB ontwikkelt en verspreidt een breed gamma aan wetenschappelijk onderbouwde informatie over alle aspecten van de biotechnologie.