[dropcap]42[/dropcap] procent van de Vlamingen is niet tevreden over zijn slaap. 30 procent spreekt ronduit over een slaapprobleem. Dat blijkt uit een enquête van Christelijke Mutualiteit (CM) bij 3.300 leden. Het ziekenfonds lanceert onder meer een gratis slaaptest als gids naar een gezondere en betere slaap.

Onderzoek
De resultaten van het CM-onderzoek zijn verontrustend. Als we een score moeten plakken op onze slaap, dan komen we gemiddeld niet eens aan 6 op 10. 41 procent van de Vlamingen voelt zich niet uitgerust wanneer hij ‘s ochtends opstaat. 26 procent heeft overdag last van concentratieproblemen en 13 procent zit vermoeid achter het stuur van zijn wagen.

Maar liefst 91 procent heeft ’s ochtends het gevoel niet goed uitgeslapen te zijn.

Slechte slapers
Van de slechte slapers (zij die aangaven niet tevreden te zijn over hun slaap) zijn er 74 procent die zich – soms tot altijd – de hele dag door vermoeid voelen. Maar liefst 91 procent heeft ’s ochtends het gevoel niet goed uitgeslapen te zijn. 79 procent ligt ’s avonds in bed te piekeren.

“De cijfers baren ons zorgen”, zegt Griet Rummens, diensthoofd Gezondheidspromotie bij CM. “We leiden een jachtig leven. Onze agenda zit overvol. We zitten tot ’s avonds laat op onze computer te tokkelen om toch die laatste update op Facebook of Twitter niet te missen. Maar ondertussen boet onze slaap erbij in. En dat is niet zo onschuldig. Een tekort aan slaap leidt niet alleen tot vermoeidheid, maar veroorzaakt ook concentratiestoornissen en prikkelbaarheid. Je bent ook minder goed bestand tegen ziektes.”

Slapen

Mythes
Nog altijd bestaan er over slaap heel wat mythes. “Zo denken veel mensen dat alcohol helpt om beter te slapen”, gaat Griet Rummens verder. “In onze enquête bijvoorbeeld zien we dat 25 procent van de Vlamingen een uur voor ze naar bed gaan nog minstens een glas alcohol drinkt. Nochtans slaap je daar niet beter van. Je zal misschien sneller in slaap vallen, maar ’s nachts ook veel sneller wakker worden.”

Met een goede slaaphygiëne kun je problemen voorkomen. CM wil mensen op weg helpen door juiste informatie te geven, misverstanden tegen te gaan en concrete tips aan te reiken. Dat doet het ziekenfonds onder meer met een gratis online slaaptest. Je ontdekt er je slaapprofiel en ontvangt er bruikbaar slaapadvies. Naast de slaaptest, geeft CM ook een praktisch doe-boekje uit en organiseert het regionale infosessies en workshops.

De slaaptest en alle info over slaap zijn te vinden op www.cm.be/slaapwel .