Waar blijven de nieuwe goedkope kankergeneesmiddelen?

0
2077
Vrouw wandelen bos

Bepalen de gewone geneesmiddelen van bij de apotheek de toekomst van de kankerzorg? Het ReDO-project (Repurposing Drugs in Oncology), een internationale samenwerking tussen het Antikankerfonds in België en de in de VS gebaseerde GlobalCures, vindt dat bestaande en veel gebruikte niet-kankermedicijnen een relatief onaangesproken bron van nieuwe therapieën voor kanker kan vertegenwoordigen.

Momenteel ligt de focus voor de nieuwe ontwikkeling van geneesmiddelen voornamelijk op gerichte therapieën die gericht zijn op specifieke kankertrajecten. Ondanks de grote vooruitgang, veroorzaken de bijwerkingen en bescheiden effectiviteit van dergelijke therapieën enige bezorgdheid; bovendien zorgen de hoge kosten van deze nieuwe therapieën ervoor dat ze buiten het bereik van veel patiënten blijven.

Daarentegen is er sterk bewijs dat een aantal gewone goedkope geneesmiddelen die gebruikt worden bij de behandeling van andere ziekten (bijv. diabetes, hoge bloeddruk), antikanker-effecten vertonen die benut kunnen worden wanneer ze gecombineerd worden met andere behandelingen.

“Het komt er echt op neer om de kankerbehandelingen die zich in ons medicijnenkastje bevinden te gaan bekijken,” zegt Pan Pantziarka, de hoofdauteur van de eerste twee papers die gepubliceerd zullen worden door het ReDO-project.

Vanuit de VS, België en het Verenigd Koninkrijk heeft het ReDO-team een lijst van geneesmiddelen opgesteld waarvoor voldoende bewijs beschikbaar is om een klinische studie te beginnen. In een samenwerking met het leidinggevende tijdschrift voor oncologie ecancermedicalscience, stelde het ReDO-team een aantal wetenschappelijke artikels op die deze geneesmiddelen in detail bestuderen – beginnende met het geneesmiddel mebendazole, een vrij verkoopbaar geneesmiddel dat momenteel gebruikt wordt voor de behandeling van aarsworm. Het artikel levert overtuigend preklinisch bewijs aan voor de antikanker-eigenschappen van mebendazole, voornamelijk bij colorectale kanker, hersentumoren, melanoom en mogelijk ook leukemie en botkanker. De auteurs besluiten dat er voldoende bewijs beschikbaar is om nu klinische studies op te gaan starten.

“Zulke veelbelovende therapieën laat men vaak links liggen omdat farmaceutische bedrijven de financiële drijfveer niet hebben om deze verder te ontwikkelen via degelijke klinische studies,” zegt Gauthier Bouche, medisch directeur van het Antikankerfonds. “Het ReDo-project werd in leven geroepen om zulke opportuniteiten te vinden en te documenteren.”

Naast mebendazole zijn andere kandidaat-kankergeneesmiddelen met een hoge prioriteit onder meer cimetidine (een antacidum), nitroglycerine (gebruikt voor de behandeling van angina), itraconazole (een antischimmel-product), diclofenac (een vrij verkoopbare pijnstiller), en clarithromycine (een antibioticum).

“ecancer legt er zich op toe om betaalbare kankerzorg te ontwikkelen in alle opkomende landen,” zegt Professor Gordon McVie, van het European Institute of Oncology en ecancer. “We vinden het dan ook erg fijn om mee te werken aan het ReDo-project door het verspreiden van nieuws aangaande hun belangrijk en innovatief project. Een succes met al was het maar één van hun geheroriënteerde geneesmiddelen zou een significante impact hebben op het verbeteren van kankerzorg in India, Afrika of Zuid-Amerika.”

Zonder de financiële steun van de industrie vormt het opstarten van studies met deze goedkope niet-toxische geneesmiddelen een uitdaging voor de gemeenschap. Dr. Vikas P. Sukhatme, mede-oprichter van GlobalCures en professor aan de Harvard Medical School, beschrijft deze geneesmiddelen als “financiële weesjes op zoek naar adoptie.”

“Het heroriënteren van deze geneesmiddelen zal zowel geld als levens redden,” zegt Pan Pantziarka. “dit gaat niet alleen om medische doorbraken; het gaat om een sociale, wereldwijde noodzaak.”

Meer informatie
The Repurposing Drugs in Oncology (ReDO) Project
Repurposing Drugs in Oncology (ReDO)—mebendazole as an anti-cancer agent
Financial Orphan Therapies Looking For Adoption