Wegversperring als nieuwe strategie voor de behandeling van alzheimer

0
2088

Het blokkeren van een transportweg in de hersencellen biedt nieuwe perspectieven om het ontstaan van de ziekte van Alzheimer af te remmen. Dat schrijven Wim Annaert en collega’s van VIB (Vlaams Instituut voor Biotechnologie) en K.U.Leuven in een artikel in de Proceedings of the National Academy of Sciences.

Twee hoofdrolspelers die betrokken zijn bij het ontstaan van de ziekte van Alzheimer, het eiwit APP (amyloid-beta precursor protein) en het enzym beta-secretase (BACE1), volgen een verschillende weg door de hersencellen om bij elkaar te geraken, zo hebben de onderzoekers ontdekt. Het is tijdens de uiteindelijke ontmoeting tussen eiwit en enzym dat de basis wordt gelegd voor het ontstaan van de ziekte.

“Het afsluiten of bijsturen van de route die beta-secretase volgt om tot bij APP te geraken kan misschien gebruikt worden om het ontstaan van de ziekte af te remmen,” suggereert Wim Annaert. “Echter, veel verder onderzoek zal noodzakelijk zijn om te bevestigen of deze ontdekking effectief tot een geneesmiddel kan leiden.”

Vorming van amyloïde plaques afremmen
Typisch voor de hersenen van alzheimerpatiënten is de aanwezigheid van amyloïde plaques. Dat zijn abnormale ophopingen van een kleverig kort eiwit (beta-amyloïde) tussen de zenuwcellen. Het peptide beta-amyloïde ontstaat wanneer het voorlopereiwit APP op een verkeerde manier in stukken geknipt wordt, in een reactie waarbij ook het enzym beta-secretase is betrokken. Overproductie van deze peptiden kan aanleiding geven tot de vorming van de plaques. De plaques verstoren de werking van de hersenen. Het voorkomen van de vorming van de plaques is een mogelijke strategie voor het afremmen van de ziekte.

De ziekte van Alzheimer
De ziekte van Alzheimer is een geheugenziekte die tot 70 procent van alle dementerenden treft. In België telt men ongeveer 100 000 mensen met deze ziekte. De ziekte vernietigt langzaam, stap voor stap, hersencellen in de diepe delen van de hersenen die instaan voor het geheugen en kennis. Sinds het eerste rapport van de ziekte door Alois Alzheimer, nu 100 jaar geleden, zoeken wetens chappers naar middelen om de ziekte te behandelen.

Publicatie
Sannerud et al, ADP ribosylation factor 6 (ARF6) controls amyloid precursor protein (APP) processing by mediating the endosomal sorting of BACE1, PNAS, 2011

Artikel op Alzheimer Forum
Going It Alone—APP, BACE1 Take Distinct Routes to Endosome