Zandsculpturenfestival Blankenberge bouwt Disneyland

0
5303

Artiesten uit de hele wereld creëren een sprookjeswereld in zand, vol emoties en avontuur. Ontdek deze uitzonderlijke tentoonstelling, gebaseerd op het Festival vol Magische Momenten van Disneyland Paris, tijdens het Zandsculptuurfestival in Blankenberge vanaf 10 juni tot en met 12 september 2011, elke dag van 10 tot 19 uur.

Het internationaal Zandsculptuurfestival van Blankenberge pakt deze zomer uit met een wereld primeur: een interpretatie van Disneyland Paris! Een boeiend avontuur, een ontdekking boordevol verrassingen in een sprookjesachtige en fantastische wereld van zand!

Een selecte groep professionele kunstenaars geeft vorm aan een selectie van bekende attracties en onvergetelijke magische momenten van Disneyland Paris, terwijl ook de meeste geliefde en fantasierijke figuren van Disney en Pixar een nieuwe gedaante krijgen in zand! Nooit eerder werd, op méér dan 3000 m², de magische wereld van Disneyland Paris zo natuurgetrouw in zand weergegeven. Start je reis in de sfeer van Main Street, U.S.A. Ga terug in de tijd en geniet van de ongedwongen charme en gastvrijheid in een Amerikaans stadje van zo’n 100 jaar geleden. Net als de goede oude tijd, toen Walt Disney nog een kleine jongen was.

Laat je betoveren door magische sprookjes en verhalen als je rondwandelt doorheen een decor dat zo lijkt weggeplukt uit Fantasyland. Hier worden dromen werkelijkheid. Herbeleef hoe Flynn Ryder Rapunzel uit de handen van de gemene stiefmoeder redt. Peter Pan en Tinkerbel nemen je mee op een reis naar Nooitgedachtland en gaan zo op zoek naar Kapitein Haak.

Volg Alice door haar ‘betoverende’ doolhof in Wonderland. Val in verbazing door het immense Kasteel van Doornroosje en laat je meeslepen door haar fantastische verhaal. Ontmoet Sneeuwwitje en zie hoe de 7 dwergen haar helpen om de gemene koningin te verslaan.

Kom helemaal in de sfeer van het Wilde Westen waarbij je wegdroomt zoals in Frontierland. De goudzoekerkoorts barst los als je dit mijnwerkerstadje binnenwandelt en wordt meegenomen door de sfeer zoals in Big Thunder Mountain .

Bewonder de zandscènes die Disney’s verhaal van Aladdin en zijn vriendelijke Geest in beeld brengen, en volg het geluid van de bongo’s in een avontuurlijk land. Sta schouder aan schouder met enkele Piraten uit de Caraïben.

Ontdek de toekomst zoals die gisteren werd gezien door grote visionairs als Jules Verne. Raas naar de grenzen van het universum voor een intergalactisch avontuur, en ontdek ook hoe de dromen van de beroemdste zieners werkelijkheid werden.

Het Walt Disney Studios Park toont de wereld achter de coulissen van de film. Neem tijdens het Zandsculptuurfestival in Blankenberge een kijkje achter deze schermen. Sta oog in oog met je diepste angsten in het ooit zo betoverende Hollywood Tower Hotel, dat er nu akelig leeg en verlaten bijstaat. Kijk wel uit voor die ene rare gast! Krijg het gevoel alsof je zelf meerijdt met een racewedstrijd op Route 66 en ontdek de culinaire creaties van Ratatouille.

Gedurende 2 maanden opbouw was de magische wereld van Disneyland Paris een bron van inspiratie voor het creatief gezelschap van zandkunstenaars uit alle hoeken van de wereld. Het Zandsculptuurfestival wordt gebouwd door een internationaal team van 30 professionele kunstenaars, afkomstig uit de Verenigde Staten, Canada, Hawaï, Rusland, China, Spanje, Groot-Brittannië, Frankrijk, Nederland … Een technisch hoogstandje met magistrale handen uit miljoenen kilo’s aangevoerd zand.

Met behulp van bulldozers en kranen wordt het sculptuurzand in houten bekistingen gestort. Van los zand wordt een harde blok gemaakt door het laag voor laag aan te stampen, tot de gewenste hoogte is bereikt. Iedere ‘carver’ heeft zijn favoriete gereedschap. Van een kraan, shovel en schep tot paletmesjes, rietjes en kwasten. De uitwisseling van ideeën en ervaringen door artiesten uit alle hoeken van de wereld leidt tot waanzinnige creaties en zinnenstrelende decors.

Wanneer men beschikt over het juiste zand en de juiste technieken gebruikt, dan kan bijna elke vorm in zand gemaakt worden. Zandsculptuur wordt dan een kunstvorm, die zelfs 4000 jaar voor Christus door de Egyptenaren gebruikt werd.

Het meeste strandzand, bestaat uit korrels zand die door de invloeden van de getijden en golfbewegingen over elkaar zijn gaan rollen en daardoor glad geslepen zijn. Deze gladde korrels zijn minder geschikt zijn om zandsculptuur mee te bouwen. Het ideale sculptuurzand komt uit de rivier, heeft een hoekige korrel en is minder afgeslepen.

Beleef een uitzonderlijke ervaring gebaseerd op het Festival vol Magische Momenten van Disneyland® Paris, op het Zandsculptuurfestival in Blankenberge. Vanaf 10 juni tot en met 12 september 2011, elke dag van 10 tot 19 uur. In de Duinse Polders, op wandelafstand van het strand en de Belgium Pier.

Bereikbaarheid
Het Zandsculptuurfestival is op wandelafstand van het station van Blankenberge. Gezien de ligging is het ideaal reizen met de trein of de kusttram (afstappen halte 60 Sea Life). Reizigers met het openbaar vervoer genieten van de voordelige b-dagtrip of de pluskaart. Vertrektijden en prijsinformatie kan je opvragen via het speciale nummer +32(0)2 528 28 28, online en in elke winkel van De Lijn.

Voor wie met de auto komt is er een ruime en gratis auto- en busparking voor de ingang van het Zandsculptuurfestival. De toeristentram van Blankenberge rijdt de ganse zomer van het station naar het Zandsculptuur via de Pier en de dijk.

Toegankelijkheid
Speciaal aangelegde paden maken het Zandsculptuurfestival toegankelijk voor rolstoelgebruikers en personen met een handicap. Er zijn steeds parkwachters aanwezig om u te begeleiden. Honden aan de leiband zijn toegelaten.

Spiegeltent
De horecatent is een veredeld art deco spiegelpaleis dat dateert uit 1948. De schittering van talrijke lichtjes in de edele spiegels zorgt voor de nostalgische sfeer van vroeger. Neem plaats in één van de gezellige compartimenten en geniet van de roodbruine sfeer van mahoniehout en kristal. Het zonneterras biedt een prachtig uitzicht over de sculpturen.

Plaats:
in de Duinse Polders van Blankenberge
Koning Albert I laan, 8370 Blankenberge

Informatie:
+32 50 200 465

Periode:
vrijdag 10 juni 2011 tot en met maandag 12 september 2011

Openingstijden:
dagelijks geopend van vrijdag 10 juni tot en met maandag 12 september van 10.00 tot 19.00 uur

Toegangsprijzen:
€ 11,00 voor volwassenen; € 9,00 voor studenten, senioren 60+ en personen met een handicap; € 7,00 voor kinderen van 4 tot 12 jaar, gratis voor kinderen van 0 tot 4 jaar. € 2,00 p.p. korting voor groepen vanaf 10 personen.

Kaartverkoop:
tickets in voorverkoop verkrijgbaar vanaf begin juni bij alle NMBS stations en dagelijks aan de kassa tijdens de festivalperiode

Combitickets:
Kusttram De Lijn – Pluskaart (halte 60 Sealife-Floreal – 200 m)
Trein NMBS – B-dagtrip (station Blankenberge – 800 m)

Online tickets:
www.zandsculptuur.be

Parking:
Gratis parking – ganse dag (10 – 20 u)