ziekenhuisbacterie

De ziekenhuisbacterie kan door een specifiek bacterieel virus ‘gehackt’ en uitgeschakeld worden. Onderzoekers van de KU Leuven hebben dit ontdekt. Hun bevindingen kunnen helpen om nieuwe soorten antibiotica te ontwikkelen die antibioticumresistente bacteriën zoals de ziekenhuisbacterie makkelijker kunnen uitschakelen.

Ziekenhuisbacterie

Pseudomonas aeruginosa is een belangrijke ziekenhuisbacterie die voorkomt bij wondinfecties en die voor mucoviscidosepatiënten ernstige gevolgen kan hebben. De bacterie is vaak multiresistent en dus bestand tegen vele geneesmiddelen. Soms is ze zelfs ‘omniresistent’, wat betekent dat er voor sommige patiënten geen enkel antibioticum meer beschikbaar is om de infectie te bestrijden.

Ziekenhuisbacterie is een informele verzamelnaam voor bacteriën die tegen verschillende antibiotica bestand zijn. Ze worden zo genoemd, omdat ondanks alle maatregelen voor een goede hygiëne infecties met resistente bacteriën het meest in ziekenhuizen voorkomen.

Bacteriofagen

Een mogelijke bron voor nieuwe alternatieven om deze bacterie uit te schakelen zijn bacteriofagen. “Bacteriofagen zijn virussen die specifiek bacteriën aanvallen en doden”, zegt professor Rob Lavigne van het Laboratorium voor Gentechnologie van de KU Leuven. “Ze injecteren hun DNA in de gastheerbacterie en gebruiken die daarna als een fabriekje om zichzelf te vermenigvuldigen. In dit onderzoek werd het moleculair kapingsmechanisme ontrafeld van een bacteriofaag die Pseudomonas aeruginosa infecteert. We hebben aangetoond hoe deze kleine virussen de beschikbare metabolieten en het erfelijk materiaal ‘hacken’ om zichzelf te repliceren.”

Antibiotica

Deze bevindingen vormen de inspiratie voor de ontwikkeling van nieuwe strategieën in antibioticadesign. “In de toekomst hopen we nieuwe klassen van antibiotica te ontwikkelen en de strijd tegen multidrug-resistente bacteriën in ons voordeel te doen kantelen”, zegt Lavigne. “Momenteel worden er maar weinig nieuwe moleculen ontwikkeld en de ‘pijplijn’ van nieuwe antibiotica tegen Pseudomonas aeruginosa staat bijna droog. Dat terwijl de maatschappelijke nood aan nieuwe geneesmiddelen enorm hoog is.”

Het Laboratorium voor Gentechnologie van de KU Leuven (Prof. R. Lavigne) publiceerden hun bevindingen in het gerenommeerde tijdschrift PLOS Genetics, samen met een internationaal team van onderzoekers van het Institut Pasteur (Frankrijk, Prof. L. Debarbieux) en het ETH Zürich (Zwitserland, Prof. U. Sauer).